Triggerpointtherapie/Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij met een acupunctuurnaald in een verdikking / verharding van een spier wordt geprikt. Het wordt ook wel Intramusculaire Stimulatie (IMS) genoemd. De behandeling wordt onder andere toegepast voor de behandeling van pijn, veroorzaakt door problemen in het spierweefsel. De spier wordt aangeprikt in de triggerpoints.

Triggerpoint
Een triggerpoint is een “knoop” in een spier die naast lokale pijn ook in de rest van de spier en omliggende structuren kan uitstralen. Deze kunnen ontstaan door langdurige belasting, een verkeerde beweging of plots aanspannen van een spier. Triggerpoints kunnen in alle spieren van het menselijk lichaam optreden.

Triggerpoints kunnen zorgen voor:

  • Lokale pijn en/of stijfheid in een spier / zeurend gevoel in de omgeving ervan
  • Afname van kracht in de betrokken spieren
  • Pijn bij bewegen waardoor er een compensatie in bewegingen kunnen ontstaan
  • Tinteling of doof gevoel, hoofdpijn of duizeligheid

Door het aanprikken van een triggerpoint ontspant de “knoop” in de spier, waardoor de normale functie weer hersteld wordt, pijn afneemt en kracht weer normaliseert.

Dry Needling is niet pijnlijk, na het inbrengen van de naald worden de verhardingen in de spier opgezocht, deze kunnen een “twitch” geven waarna de spier zich kan ontspannen.