Shiatsu is een drukpuntmassage waarbij diep gelegen weefsels geprikkeld worden om zich te normaliseren. Met handen, duimen en vingers wordt druk uitgeoefend op daarvoor in aanmerking komende plaatsen op het lichaam. Soms worden er rekkingen toegepast. Letterlijk betekent Shiatsu vingerdruk.
Shiatsu therapie is een holistische (kijkt naar alle aspecten van de mens en zijn omgeving) therapie en is niet alleen gefocust op bestrijden van ziekte of symptomen, maar zoekt naar de oorzaken van een probleem. Voor een Shiatsu behandeling hoef je niet per definitie een klacht te hebben, het werkt ook heel ontspannend en preventief. De werking van Shiatsu heeft altijd twee effecten. Ten eerste zorgt Shiatsu voor lokale pijnbestrijding en spierontspanning. Het tweede effect van Shiatsu therapie is dat het autonome zenuwstelsel en het hormonale systeem in balans worden gebracht. Door deze combinatie van elkaar versterkende effecten worden vitaliserende processen in het lichaam geactiveerd die de basis vormen van een goede gezondheid.
De ontwikkeling van Shiatsu staat echter niet stil. Er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar de mechanismen waardoor Shiatsu zo’n succesvolle therapie is. De werking van de therapie wordt tegenwoordig meestal verklaart met behulp van moderne inzichten in de werking van het zenuwstelsel. Ook de segmentale relaties tussen huid, botten en organen spelen een belangrijke rol bij het verklaren van de werking van Shiatsu. Daarbij is de werking van het autonome zenuwstelsel van doorslaggevend belang.
Shiatsu therapie ontspant, bevordert de bloedcirculatie, bestrijdt symptomen van stress en ondersteunt het zelf genezend vermogen van het lichaam.
Welke klachten kunnen met Shiatsu worden bestreden:
Welke aandoeningen kunnen met Shiatsu worden verholpen of stabiliseren:
Geschiedenis Shiatsu
Shiatsutherapie is ontstaan uit een systeem van oefeningen en zelfmassage dat circa 580 voor Christus door Bodhidharma in China werd geïntroduceerd. Deze vorm van zelfbehandeling was bekend onder de naam Tao Yin. In de zesde eeuw werden de klassieke Chinese geneeswijzen door Boeddhistische monniken in Japan geïntroduceerd. Daar werden de Chinese massagetechnieken verder ontwikkeld. Ze werden in Japan bekend onder de naam Anma. Van 1603 tot 1868, het Edo-tijdperk, waren alle artsen in Japan verplicht anma te bestuderen. Dit tijdperk was een periode van grote bloei van de Japanse wetenschap en filosofie. In het begin van de vorige eeuw gingen anmamasseurs die therapeutisch werkten, de methode Shiatsu Ryoho noemen.
Shiatsu is vingerdruk en Ryoho is Therapie.
Toro Namikoshi zag de overeenkomsten tussen de traditionele basis van de Shiatsu, de meridianenleer vanuit de oosterse geneeskunde en de westerse geneeskunde, gebaseerd op de werking van de anatomie, fysiologie en pathologie (ziekteleer) en introduceerde Shiatsu Ryoho in het westen. Anno 21 eeuw is juist deze combinatie een goede remedie om de mens in zijn geheel te zien en eventuele disbalansen te kunnen verhelpen.
De filosofie en vorm van Shiatsu zijn ontstaan en ontwikkeld binnen de Aziatische cultuur. Als gevolg daarvan zijn er duidelijke verschillen met westerse fysiotherapie en andere manuele behandelwijzen. Shiatsu wordt inmiddels ruim 50 jaar met veel succes toegepast in de westerse wereld. Als gevolg van dat succes is deze behandelmethode inmiddels breed gewaardeerd en geaccepteerd. Steeds vaker nemen zorgverzekeraars deze therapie op in hun pakket dat voor vergoeding in aanmerking komt.