Medical taping

Wat is medical taping?

Het medical taping concept is van oorsprong ontstaan in Azië. Het is Aziatische tapemethode die terug gaat naar de jaren 70 en is ontwikkelt door Dr. Kenzo Kase. Een Japanse chiropractor en kinesioloog. Dr. Kenzo Kase bedacht de behandelmethode met kinesiotape. Hij achtte bewegen en spieractiviteit van essentieel belang voor de gezondheid van de mens. De medical taping behandelmethode werd met de gedachte ontwikkelt om de natuurlijke herstelprocessen van het menselijk lichaam hier voor te gebruiken.

Medical taping is een bepaalde manier van tapen waarbij je spieren worden ondersteund in hun functie. Er wordt namelijk gedacht dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor lichaamstemperatuur, bloed- en lymfecirculatie. Medical taping zorgt ervoor dat het zenuwsysteem en de bloed- en lymfcirculatie geactiveerd wordt.
Het herstel van pezen en spieren wordt bevorderd.

Bij normaal tapen wordt je bewegingsvrijheid van een bepaald gewricht verkleind. Ook komt er een grotere druk op de huid. Bij medical taping is dat juist niet de bedoeling. Voor medical taping worden verschillende tapes gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn kinesiotape, curetape, easy tape, leukotape en strappaltape.  Deze tapes hebben dezelfde elasticiteit en gewicht als je huid. Ook heeft de medical tape een liftende werking op de opperhuid, waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Doordat de druk op de pijnreceptoren onder de opperhuid ook minder wordt, heb je door het tapen waarschijnlijk ook minder pijn. Verder kun je met medical tape gewoon bewegen doordat het elastisch is. Dat kan niet met normale sporttape.

Wanneer krijg je medical taping?

Je kunt medical taping in meerdere gevallen gebruiken. Medical taping kan slappe spieren weer op spanning brengen, maar kan ook gespannen spieren rust geven. Bij sportblessures kun je medical tape krijgen voor het verminderen van vocht en ontstekingen, maar ook bij overbelasting. Medical taping kan worden gebruikt voor het ondersteunen van je gewrichten. Vele sporters tapen bijvoorbeeld hun knie voor extra ondersteuning. Tot slot wordt medical tape ook wel eens gebruikt als je houdingsproblemen hebt.

Verder kan het pijn verminderen en bloedcirculatie en lymfeafvoer verbeteren. In sommige gevallen kan medical taping ook worden gebruikt om hoofdpijn te verminderen.

Voordeel van deze tape dat het kan dagen blijven zitten. Dit heeft als voordeel dat er een 24 uurs herstel plaatsvindt in tegenstelling tot een reguliere behandeling. Vaak wordt er zelfs doorgetraind. Verder heeft de tape ongeveer de dikte en gewicht van de huid, is hypoallergeen, ademend en bezit geen contra-indicaties voor het gebruik. Het verschil tussen de conventionele sporttape en de Kinesio of Medical tape is dat de conventionele sporttape erg stug is en juist een immobiliserend effect heeft. Kineso of Medical tape is elastisch, waardoor gewrichten wel functioneel belast kunnen worden. Daarnaast is de lijm ook minder agressief en kan er mee gedoucht worden.